Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İletişim Fakültesi
Radyo, Televizyon ve Sinema

Bölümün Tanıtımı

Radyo- Televizyon Sinema Bölümümüz; ilk olarak Sinema ve Televizyon bölümü olarak 2003-2004 eğitim öğretim yılı itibariyle üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altıda eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 2011 yılı itibariyle de İletişim Fakültesinin bünyesi altında Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü olarak eğitim öğretim hayatını sürdürmektedir. ''İletişim'' mesleğinin en önemli alanını oluşturan görsel ve işitsel medya alanında etik değerlere bağlı, yaratıcı ve analitik düşünebilen nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Fakültemizin altı bölümünden biri olan Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü'ne her yıl ortalama örgün ve II. öğretim programlarına toplam 145 kadar öğrenci alınmaktadır. Bölümümüz 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle de, II. öğretim programına öğrenci kabul etmeye başlamıştır.

Bölümümüzde öğrencilerimize alanlarında yapmak istedikleri çalışmalarda gereken teknik gereksinimler en son donanım ve sistemler aracılığıyla sağlanmaktadır. Yaratılan bu imkânlarla çekilen pek çok film, çeşitli festivallerde gösterilmiş ve yarışmalarda önemli ödüller kazanılmıştır. Öğrencilerimiz, kendi bireysel projelerinde ve okul yapımlarında çalışmanın yanı sıra Çanakkale'de yayın yapan Kampüs FM radyomuzda da pratik yaparak ilk sektörel tecrübelerini kazanmaktadırlar. Radyo- Televizyon ve Sinema uygulama atölye ve stüdyolarına 2019 yılında MO-CAP (Hareketli Görüntü Yakalama)  Stüdyosu da eklemiştir.

Bölümümüzde eğitim, alanında tecrübeli hocalar eşliğinde teorik ve pratik dersler verilerek yapılmaktadır. Ayrıca, öğrencilerimiz, alandaki sektör profesyonellerinin yer aldığı seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla kendilerini zenginleştirme imkânı bulmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, Avrupa'da alanında belli bir saygınlık kazanmış üniversitelerle değişim ve Erasmus anlaşması imzalayarak bölüm öğrencilerimize uluslararası deneyim, bilgi ve beceri kazanma fırsatı da sunulmaktadır.  Bunun yanı sıra yurt içi değişim programı Farabi ile de öğrencilerimiz Türkiye'deki üniversitelerde kendi bölümlerinde bir dönem (Sadece Güz Dönemi) ya da bir yıl (Güz+Bahar Dönemi) öğrenimlerine devam edebilmektedirler. 

Ayrıca Lisans mezuniyet kriterlerini başarıyla yerine getirmiş öğrencilerimiz kendi kariyer hedeflerine göre; lisansüstü eğitim  alabilme imkanına da sahiptirler. Anabilim dallarının lisansüstü kabul koşullarında yer alan şartları (ALES- Okul ortalaması- Dil Puanı, Bilim Sınavı notu vs. gibi)  sağlayan öğrencilerimiz, Sosyal Bilimler Enstitüsünde Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim dalında ve 2020 güz dönemi itibariyle Radyo- Televizyon ve Sinema Anabilim dalında eğitimlerine devam edebilmektedirler. Her iki anabilim dalında da bölümümüz öğretim elemanları aktif olarak ders vermekte olup,  lisansüstü öğrenci yetiştirimine katkı sağlamaktadır.

Çekim ve Kurgu Stüdyoları- Dijital Görüntü ve Tasarım Merkezi / (MO-CAP)

Yaklaşık 50 metrekarelik stüdyomuzda öğrenciler TV Haberciliğine yönelik çekim ve kurgu yapma imkânına sahiptir. TV Haberciliğine yönelik pratik derslerin de verildiği bu stüdyolarda; TV Haberciliğin teknik temelleri öğrencilere aktarılmaktadır.

Ayrıca Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü adına faaliyete geçirdiğimiz 'Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi' projesi 2019 yılında başarı bir şekilde faaliyete hazırlanmıştır. Bölüm olarak bu kapsamda teknolojik düzeyde bir ilke imza atarak, 759.156.91 TL Bütçe ile kurduğumuz  MO-CAP  (Hareketli Görüntü Yakalama) stüdyolarının tüm olanaklarından öğrencilerimiz de faydalanabilmektedir. Öğrencilerimiz bu stüdyoda animasyon karakterlerine hareket vermeyi öğrenmektedirler. Ayrıca bu sistemde daha gerçekçi hareket yakalama için Facial Capture olarak bilinen yüz hareketlerini yakalama sistemi de kullanılmaktadır.  Öğrencilerimiz çekim ve kurgu stüdyolarında teorik bilgilerinin pratikteki karşılığını değerlendirebilme, canlandırma ve hareketi yakalama teknikleri vs. gibi dersler ile eş zamanlı uygulama yapabilme imkânına erişmektedir.

 Kampüs FM 104.7

Kampüs FM, üniversitemiz bünyesinde kurulmuş ve çok geniş imkânlara sahip bir radyodur. En son teknoloji ile donatılmış modern stüdyolarda yayın hayatına devam eden Kampüs FM, hem İletişim Fakültesi öğrencilerinin mesleki deneyim kazanmasını sağlamakta, hem de tüm üniversite öğrencilerimize program hazırlayıp sunma imkânı vermektedir. Kampüs FM’in sunduğu olanaklarla öğrencilerimiz radyo haberciliğine ilişkin uygulamalar yapma imkânına sahiptir.

ÇOMÜ TV - Uygulama Televizyonu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren ÇOMÜ TV 2013 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Uygulama televizyonumuz deneyimli eğitmenler eşliğinde, web sayfası üzerinden yayın  hayatını sürdürmektedir.

Öğrencilerimiz, almış oldukları bu dört yıllık teorik ve pratikle harmanlanmış eğitimin sonucunda radyo, televizyon ve sinema sektörünün çeşitli alanlarında iş bulma donanımı ile mezun olmaktadırlar.